IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sanofi-Aventis предлага 1,96 млрд. долара за чешка фармацевтична компания

Sanofi, която вече държи 25 на сто от Zentiva, предлага 1050 крони за всяка оставаща акция

17:56 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Sanofi-Aventis предлага 1,96 млрд. долара за чешка фармацевтична компания

Френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis SA е предложила да закупи оставащия дял от чешкия фармацевтичен производител Zentiva NV за 30 млрд. чешки крони (1,96 млрд. долара), надвишавайки оферта на компанията PPF Group NV, съобщи Bloomberg.

Sanofi, която вече държи 25 на сто от Zentiva, предлага 1050 крони за всяка оставаща акция, което е с 11 на сто повече от офертата на PDF от 2 май и с 15 на сто повече от цената на затваряне на книжата на Zentiva на 30 април – денят преди PPF да отправи предложението си.

Zentiva ще внесе в портфолиото на Sanofi-Aventis над 180 генерични лекарства (чийто патент е изтекъл), включително лекарството за диабет Glucophage на Bristol-Myers Squibb и Zocor на Merck & Co., както и топ локации в Турция, Румъния и Словакия.

Пазарът на генерични лекарства расте два пъти по-бързо от този на защитените с патент медикаменти, а Sanofi има дял от едва около 2 на сто от продажбите на генерични лекарства.

Вчера от PPF – най-голямата частна финансова група в Чехия, заявиха, че са склонни да увеличат офертата си. PPF притежава около 20 на сто от Zentiva.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още