IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над половината оплаквания от потребители в Европа са от сделки по интернет

През 2007 г. по-голямата част от оплакванията, разглеждани от Европейските потребителски центрове, са относно условия по договори, продукти и услуги и доставки

14:05 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Над половината оплаквания от потребители в Европа са от сделки по интернет

През 2007 г. 55% от оплакванията на потребителите в Европа се отнасят за сделки по интернет, 24,7% от случаите - за продажби в магазини и други търговски места („продажби на място“), а едва 9% от оплакванията - за продажба от разстояние, съобщиха от ЕК.

Данните са от годишния доклад на Мрежата на европейските потребителски центрове. Мрежата е помогнала на над 55 хил. потребители през миналата година с информация и съвети на място или по интернет относно трансграничното пазаруване, като ги е запознавала с техните права и е оказвала помощ при обработването на оплаквания.

От 2006 г. насам броят на контактите на потребители с мрежата е нараснал с 5000.

През 2007 г. по-голямата част от оплакванията, разглеждани от Европейските потребителски центрове, са относно условия по договори (25%), продукти и услуги (22,4%) и доставки (20%).

По-голямата част от проблемите с договорните условия се отнасят до анулирането на договори (70%). 19% от оплакванията са относно сроковете, в които може да се върне покупка, а относно несправедливите договорни условия – приблизително 7%.

Оплакванията за продукти и услуги са главно за дефектни стоки (49%). 27% от оплакванията, отнасящи се до продукти и услуги, са за несъответствие.

Оплакванията, свързани с доставянето, са за неизпълнение на доставката на продукта (71%). Закъснелите доставки са 18%.

По сектори най-засегнати са въздушният транспорт и даването на коли под наем, измамите по интернет и фалшивите лотарии, както и неизпълнение на доставка на аудиовизуални продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още