IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден спад на борсата в САЩ

11:19 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден спад на борсата в САЩ

 Във вторник основните индекси приключиха сесията на негативна територия, въпреки че стартираха с повишение. Добрият старт беше провокиран от по-добрите от очакваното отчети от Best Buy и Goldman Sachs, но впоследствие финансовият сектор потопи индексите и за пореден ден пазарът завърши на червено.

 Разнообразните икономическите данни, обявени през деня, не бяха определящи за формиращото се настроение и имаха ограничен ефект върху търговията.

Индексът на производствените цени за май се повиши до 1,4%, което беше над очаквания от анализаторите ръст от 1,0%. Ускореният ръст е резултат от рекордните цени на петрола през миналия месец, като те проличаха ясно и в последните данни за основния индекс на производствените цени. Индикаторът, изключващ енергийната и хранителната промишленост, не донесе сериозни изненади и отчете стойност от 0,2%.

За сметка на това данните за новите проекти в жилищното строителство през май върнаха песимизма, отчитайки понижение, което значително надвишаваше прогнозите. Опасенията за сектора бяха смекчени от по-малкия от очакваното спад в раздадените през месеца разрешителни за строеж.

Индустриалното производство за май също беше под по-оптимистичните очаквания на анализаторите, като допринесе за поевтиняването на някои производствени компании.

Най-силно на пазара вчера натежа финансовият сектор, който поведе понижението. В основата му беше Goldman Sachs, която, въпреки че в началото на сесията изведе индексите нагоре, впоследствие обяви, че се нуждае от още 65 млрд. долара, за да покрият загубите си. Въпреки че отчетът на банката също беше по-добър от очакванията, инвеститорите започнаха да прибират печалбите си след 12% ръст през последните дни. Така акциите най-голямата инвестиционна банка в света отстъпиха с 1.2% до 181,30 долара. От Goldman Sachs прогнозираха, че регионалните банки ще изпитат най-големи затруднения и инвеститорите трябва да избягват акциите им. Сред губещите в сектора се наредиха и American Express и Bank of America, които загубиха над 3.5% от стойността си до съответно 42,80 и 29,25 долара за акция. J.P. Morgan се понижи с 2,0% до ниво от 39,10 долара за акция.

Енергийният сектор остана стабилен, след като от Sanford C. Bernstein & Co. Обявиха, че Marathon Oil може да бъде придобита.

Въпреки че отчетоха по-малка от очакваната загуба за първото тримесечие, акциите на Best Buy поевтиняха с 4% до 44 долара.

На другия полюс интерес сред купувачите предизвикаха акциите на Apple, добавяйки 2,7% до 181,75 долара за брой. Също толкова добавиха и акциите на Amazon.com, достигайки 83,95 долара. Research In Motion поскъпнаха с 2% до 143 долара.

Телекомуникационните компании удължиха негативното си представяне, като Verizon Communications и AT&T загубиха малко над 1% до съответно 35,85 и 35,70 долара за акция.

Основните индекси приключиха сесията с понижение. Индексът на сините чипове, Dow Jones, загуби 1% и приключи на ниво от 12 160 пункта. Standard & Poor’s 500 се понижи с 0,7% до 1 350 пункта. Също с толкова отстъпи и NASDAQ Composite, който затвори на ниво от 2 457 пункта.

 

Технически анализ

Dow Jones

Dow Jones задълбочи корекцията си, като през вчерашната сесия загуби над 100 пункта. Днес индексът на сините чипове ще очаква първа подкрепа на ключовото ниво от 12 075, като пробив под него ще премести целта върху 11 750. В обратна посока първа съпротива остава около 12 350, като пробив над нея може да доведе търговията до 12 600.

 

Подкрепа
12 075
11 750
11 620
Съпротива
12 350
12 600
12 750

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 18.06.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още