IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как руските туристи подразниха света

Събрани мнения в проучване сочат, че руснаците били твърде шумни и намръщени, холандките пък ревнуват от поразголени рускини

16:24 | 17.06.08 г.
Как руските туристи подразниха света

Много чуждестранни туристи в Турция и Египет, особено холандците, предпочитат да нямат нищо общо с тези от Русия, сочат данни от проучване, проведено от Есме Висер, специалист по Източна Европа. Висер е анкетирала лично стотици туристи, като е взела предвид и коментари, които е събрала от хотели и онлайн форуми.

Тя се е интересувала от най-популярните дестинации за руските туристи – Турция, Египет и Обединените арабски емирства. Само през 2006 г. над 1,5 млн. руски туристи са посетили Турция.

Изследователката споделя, че е шокирана да чуе толкова критики относно руснаците от страна на холандските туристи. Около 40% от мненията, включени в проучването, са засегнали темата за руснаците, като по-голямата част от тях са съдържали оплаквания. Има и положителни мнения, но те са рядкост. Отгоре на всичко, почти няма оплаквания от туристи от други националности.

Този феномен води дори до появата на нова туристическа тенденция, известна като „турове без руснаци“. „Наистина прилича на дискриминация по национална принадлежност. Въпреки това определено има търсене на такива екскурзии в Европа. Тези оферти могат да се формулират по различен начин. Туристическа агенция например може да каже, че е резервирала всички стаи в един хотел само за туристи от Холандия“, пояснява Висер, цитирана от pravda.ru, което се позовава на радио Свобода.

Много руски и холандски туристи предпочитат почивки на принципа all inclusive, защото искат да избегнат изненадите. Те резервират такива екскурзии, защото предпочитат удобство по време на отпуска си, а не приключения.

„Интервюирах мениджъри на хотели и обслужващ персонал и ги накарах да сравнят две групи туристи – руски и холандски. Оплакванията бяха предимно от руснаците. Казаха, че руските туристи често са агресивни и шумни и предпочитат да си стоят в хотела по цял ден и цяла нощ. Холандците предпочитат да общуват с местното население и да обикалят магазините и кафенетата“, обяснява тя.

Много от руснаците, които посещават Турция или Египет, не знаят английски или едва го говорят. Много от тях просто не са в състояние да общуват с други почиващи или с персонала. Освен това техните мимики и жестове се различават много от тези на запад.

Така например руснаците почти не се усмихват. Усмихват се, когато чуят или видят нещо смешно или в разговор с приятели, но въпреки това им се струва странно да се усмихват на непознати на улицата, докато това по принцип се възприема като знак на дружелюбност от много чужденци.

Според проучването рускините също дразнят чуждите туристи. „По принцип рускините изглеждат добре и са женствени. Стоят със скъпи дрехи и тежък грим дори в хотела. Не се смущават да разхождат около басейна стройните си тела по оскъдни бикини. Холандките много се дразнят от това, защото мъжете им се заглеждат“, пояснява изследователката.

Подобни проблеми имат лесно обяснение, казва Висер. Причината е, че в един хотел често се смесват различни култури и хората лесно могат да намерят нещо, което да ги дразни около тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още