IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холандските coffee shops застрашени от забраната за пушене в страната

Пaрадоксална ситуация, при която пушачите на цигари с тютюн и канабис ще попадат под ударите на закона... заради тютюна

10:26 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Холандските coffee shops застрашени от забраната за пушене в страната

Известните холандски coffee shops, където марихуаната се продава легално, са заплашени от изчезване с влизането в сила на забраната за пушене на обществени места в страната от 1 юли, пише вестник Independent.

Цигарите с марихуана са причината за съществуването на въпросните кафенета, чиято концентрация и популярност е най-голяма в Амстердам. Забраната за тютюнопушенето обаче ще важи и за тях. Това ще доведе до парадоксална ситуация, при която в кафенетата ще може да се пушат само цигари, в които има единствено марихуана или канабис.

Всеки, който си свие цигара със смесени тютюн и марихуана, ще нарушава закона, но само заради тютюна. „Новият закон е безсмислен“, заявява Вилем Пандерс от холандския съюз на търговците на тютюн. „Ще бъде почти невъзможно да се прилага, как ще се проверява дали някой пуши канабис, смесен с тютюн, или само канабис?“

Въпреки протестите си обаче собствениците на coffee shops не успяха да накарат правителството да направи изключение за тях.

Постоянно в страната се предлагат за продажба до 1300 coffee shops, но според специализираното списание Horeca Vizier тази цифра е скочила до 1600 заради забраната.

Марк Якобсен от националната асоциация на собствениците на coffee shops, която иска от правителството да им бъде даден специален статус, коментира пред онлайн изданието на Der Spiegel: „В обикновеното кафе хората отиват да пийнат нещо, в ресторанта – да се хранят. Когато обаче идват в coffee shops, те идват, за да пушат, така че пушенето трябва да е разрешено в тях“.

Министърът на здравеопазването на Холандия Аб Клинк обаче е неумолим. „Положителен страничен ефект от забраната може да бъде това, че посетителите, които прекарват целия ден по въпросните кафенета, ще си намерят нещо друго за вършене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още