IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов рекорд за петрола, последван от силен спад

Новината, че Саудитска Арабия ще увеличи доставките доведе до успокояване на пазарите след паника, настъпила заради проблеми с добива в Северно море

10:08 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд за петрола, последван от силен спад

Цената на суровия петрол регистрира поредния си рекорд вчера, когато беше съобщено за пожар, довел до спиране на добива на суровината в Северно море. Това доведе до значителен ръст на котировките с над 5 долара и така се стигна до нов рекорд от 139,89 долара за барел на американския пазар.

За силното поскъпване на черното злато влияние оказа и отстъплението на американския долар от вчера, което отново накара мнозина да пренасочат инвестициите си към пазара на суровини.

Опасенията за проблеми с доставките обаче бяха разсеяни бързо, след като Саудитска Арабия обяви увеличаване на добива с 200 хил. барела дневно от началото на следващия месец. Така износът на страната ще достигне 9,7 млн. барела на ден. Причината за този ход на арабската държава е мнението на нейния ръководител крал Абдула, че настоящото ниво на котировките е прекомерно високо.

В крайна сметка вчерашната сесия в Ню Йорк приключи с понижение на котировките до 134,61 долара за барел. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през юли губят 53 цента до 134,08 долара за барел в азиатската търговия.

Вчера Брентът също стигна до нов исторически връх при 139,32 долара за барел, но в края на търговията на лондонската борса вчера котировките отстъпиха до 134,71 долара за барел. Към момента фючърсите с доставка през август продължават да поевтиняват, като цената им пада до 134,20 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още