IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня заради очаквано увеличение на добива на Саудитска Арабия

Според представители на ОПЕК страната ще добива с 200 хил. барела повече през следващия месец

09:38 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня заради очаквано увеличение на добива на Саудитска Арабия

Цената на суровия петрол се понижава за втори пореден ден в Ню Йорк заради спекулации, че Саудитска Арабия ще увеличи производството си, съобщи Bloomberg.

Очаква се страната, която е най-големият световен износител на петрол, да обяви решението за увеличаване на добива на среща в Джеда на 22 юни, съобщиха вчера представители на ОПЕК. Саудитска Арабия ще добива допълнително 200 хил. барела дневно следващия месец, е заявил генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, цитиран от АФП. Това ще увеличи доставките в световен мащаб с 0,2 на сто.

Петролът с доставка през юли поевтиня с 1 долара (0,7 на сто) до 133,86 долара за барел след края на редовната сесия в Ню Йорк. По време на азиатската търговия суровината се търгуваше с ръст до 134,05 долара за барел.

В петък петролът поевтиня с 1,4 на сто до 134,86 долара за барел, с което бе отчетен седмичен спад от 2,7 на сто.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Брент с доставка през август поевтиняха с 83 цента (0,6 на сто) до 134,28 долара за барел по време на търговията в Азия.

На 6 юни беше достигната рекордната цена от 139,12 долара за барел суров петрол, след което миналата седмица саудитският министър на петрола Али ал-Наими определи поскъпването като неоправдано и призова на срещата в Джеда производителите и големите индустриализирани страни да помогнат за стабилизиране на цените.

От своя страна, на срещата си вчера финансовите министри на страните от Г-8 заявиха, че растящите цени на храните и горивата са изместили кредитната криза, превръщайки се в най-голямата заплаха за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още