IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Онлайн обноски

Или възпитано ли е да отблъскваме покани за приятелство в социалните мрежи

12:56 | 15.06.08 г.
Онлайн обноски

Да отхвърля ли тази покана да добавя приятел в MySpace? Как да се отърва от старото гадже, което ме преследва във Facebook? Въпроси, с които всеки потребител на социални мрежи рано или късно се сблъсква.

Във Великобритания вече подготвиха библия на етикета за потребителите на социални мрежи, които не са много наясно с добрите обноски онлайн, съобщи Ройтерс. От издателство Debrett's са участвали в изготвянето на серия „златни правила“ за привържениците на социални мрежи като Facebook или българския Zip.bg.

До събирането на правилата се стига, след като проучване на телекомуникационната компания Orange показва, че близо две трети от потребителите на социални мрежи имат проблеми с онлайн етикета.

Проучването констатира, че над една четвърт от потребителите не са сигурни как да реагират на нежелани съобщения или опити за контакт.

18% от участниците в проучването признават, че са объркани „как да отговорят на бившето си гадже, че вече имат нова връзка“.

От издателството съветват потребителите винаги да играят безопасно и да спазват добър тон, като се отнасят към другите с уважение. И никога да не забравят да внимават.

Ето и златните правила, събрани от Debrett's и Orange:

1. Не сте длъжни да се сприятелявате с хора, които не познавате. Помислете преди да установите контакт.
2. Изчакайте 24 часа, преди да приемете или да откажете покана. Отлагането ще помогне да съберете мислите си.
3. Рождените дни и сватбите не са виртуални събития. Изпращайте картичка или се обаждайте на приятелите си, когато има важен повод.
4. Помислете преди да публикувате снимка на приятел как бихте се почувствали, ако бяхте на негово място.
5. Обмислете внимателно снимката в профила си. Бихте ли искали да се яви в местния вестник?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още