IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токио е най-скъпият град за чужденци в Азия заради силната йена

В световен мащаб най-скъпите градове за чужденците са Луанда и Осло

18:02 | 13.06.08 г.
Токио е най-скъпият град за чужденци в Азия заради силната йена

Токио застава на мястото на Сеул като най-скъп град за чужденците в Азия заради силната йена, която увеличава разходите за живот във втората по големина икономика в света, показва проучване на международната организация за човешки ресурси ECA International, цитирано от JapanToday.

Йокохама, класиран преди на второ място след Сеул, се нарежда на трето място в региона според проучването, провеждано от организацията два пъти годишно.

„Токио е най-скъпият град в Азия, изпреварвайки Сеул, което се дължи предимно на засилването на йената спрямо американския долар през изминалите шест месеца“, казват от ECA International.

В световен мащаб Токио запазва 13-та си позиция. Луанда в Ангола и норвежката столица Осло са най-скъпите градове за чужденци в света.

Компанията, която предоставя информация на международните компании, в своето проучване съпоставя потребителска кошница от 128 стоки и услуги, закупени от чужденците в повече от 370 световни дестинации.

Както инфлацията, така и променливостта във валутния курс имат решаващо въздействие върху пренареждането на градовете в класацията след последното проучване на ECA през септември.

Манила, Сингапур и много второстепенни градове в Китай са сред тези, които отбелязват най-бързо изкачване в класацията заради по-силната валута и относително високия ръст в цените.

„Инфлация се наблюдава на повечето места в света през изминалите шест месеца, като цените, особено на хранителните продукти и на петрола, значително се повишават“, се казва в доклада.

Проучването, което включва 50 азиатски града, показва, че Хонконг е деветият най-скъп град в региона, следван от Пекин и Тайпей.

Няколко второстепенни града от Япония, Южна Корея и Русия запълват позициите между Сеул и Хонконг.

Шанхай е класиран на 12-то място, следван от Сингапур, Джакарта е на 22-ро място, а Банкок - на 28-о.

В световен план норвежкият град Ставангер се нарежда на трето място, следван от Копенхаген, Москва, Женева, столицата на Габон – Либревил, Цюрих и Базел, като Берн е последният град в топ 10 на най-скъпите градове за чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още