IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Финландия на най-високо ниво от осем години

Това темпо на растеж на инфлацията се обяснява с по-високите разходи за жилище и храна

14:47 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията във Финландия на най-високо ниво от осем години

Равнището на годишната инфлация във Финландия през май се е повишило до 4,2%, което е най-високата отчетена стойност на този показател от близо 8 години, съобщи днес правителствената статистическа служба, цитирана от AP.

Темпото на растеж на инфлацията миналия месец се е повишило спрямо отчетените 2,4 процента през май миналата година. През април равнището на инфлацията е било 3,5%.

Това темпо на растеж на инфлацията се обяснява с по-високите разходи за жилище и храна. Цените на енергията, наемите и лихвите също са се увеличили, както са се повишили и цените на горивата и на услугите в ресторантите и кафенетата.

Финландия, чието равнище на инфлацията обикновено е под средното за страните членки от Европейския съюз (ЕС), въвели единната европейска валута еврото, за последно е имала годишна инфлация от 4,2 процента през септември 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още