IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад от 7,8% на автомобилния пазар в Европа за май

Лидерът в сектора Volkswagen има понижение от 8,1% на продажбите си за месеца, докато спадът при Toyota е значително по-голям - 22%

10:55 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спад от 7,8% на автомобилния пазар в Европа за май

Продажбите на нови автомобили в Европа са се понижили със 7,8% през май на годишна база, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители.

За първите пет месеца на година автомобилният пазар е регистрирал спад от 0,7 на сто спрямо същия период на 2007 г. У нас за периодa е отбелязан ръст от 24% до 25 хил. автомобила.

Лидерът в сектора Volkswagen има понижение от 8,1% на продажбите си за месеца, докато спадът при Toyota е значително по-голям и възлиза на 21,6 на сто. За сметка на това Nissan бележи ръст от 8,4%.

Renault е увеличила продажбите си с 1,7%, а тези на PSA Peugeot Citroën падат със 7,7%.

В Западна Европа продажбите са се понижили с около 8 на сто за май и с 1,5 на сто за петте месеца.

В Германия продажбите са по-малко с 6% спрямо май 2007, но от асоциацията посочват, че се наблюдава стабилизация на пазара в страната, тъй като за петте месеца се отчита среден ръст от 4,2 на сто.

Френският пазар пък е единственият от по-големите на Стария континент, на който има ръст както за май (+7%), така и за януари-май (+5,2%).

Статистиката за Великобритания показва спад от 3,5 на сто за май и понижение от 0,6 на сто за първите пет месеца на годината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още