IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още 3 години живот за агенцията за интернет сигурност на ЕС

Агенцията трябваше да бъде затворена през 2009, увеличението на киберпрестъпленията обаче налага промяната

09:24 | 13.06.08 г.
Още 3 години живот за агенцията за интернет сигурност на ЕС

Министрите по телекомуникациите в ЕС постигнаха споразумение да продължат срока на действие на регулаторния орган, който следи за интернет сигурността на Евроблока, с три години заради нарастващите заплахи за мрежата, съобщи Ройтерс.

По план Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) - малка организация, създадена през 2004 г., трябваше да бъде затворена следващата година.

Увеличаването на киберпрестъпленията обаче и атаки като тази, от която пострада Естония миналата година, са накарали министрите да преосмислят ситуацията.

На среща в Люксембург 27-те министри на телекомуникациите са решили да отложат затварянето на агенцията до 2012 г., за да се реши как ще се развива базираната в Гърция ENISA.

Очаква се Европейският парламент да потвърди решението официално следващата седмица.

Сигурността на мрежата е ключова за европейската икономика, която все повече зависи от това интернет да бъде безопасен, казва изпълнителният директор на ENISA Андреа Пироти.

„Нуждата от сигурни мрежи, системи и услуги със сигурност няма да изчезне внезапно през 2012 г. Мрежовата и информационната сигурност е свързана с бизнеса и ежедневието на хората в Европа. Затова има нужда от постоянна подкрепа, за да се справи със заплахите“, казва Пироти в изявление.

С годишен бюджет от 8 млн. евро и по-малко от 50 служители ENISA не разполагаше с нужните ресурси, за да се справи с кибератаки като тази срещу Естония миналата година, когато балтийската държава обвини Русия, че срива държавните й сайтове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още