IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руснак с апетити към Deutsche Bank

Акциите на банката се изкупуват без много шум, осмият по богатство гражданин на Русия цели дял от около 10 на сто

15:25 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руснак с апетити към Deutsche Bank

Кризата на финансовите пазари прави банките все по-привлекателни за инвеститорите. Последният пример в тази насока са опитите на руски милиардер да се сдобие със значителен дял от капитала на най-голямата институция в Германия – Deutsche Bank, съобщава FTD. Според различни източници осмият по богатство руснак Сюлейман Керимов прави опити да придобие около 10 на сто от капитала на банката.

Керимов, чието богатство се оценява на над 12 млрд. долара, провежда операция по изкупуването на книжа на борсовия пазар, като за постигането на заложените цели се очаква той да се раздели с акциите си в руския енергиен гигант Газпром. По данни на инвестиционни банкери, цитирани от руското икономическо списание „Комерсант“, милиардерът е притежавал 3 на сто от Deutsche Bank.

Апетитите на Керимов са насочени не само към немския пазар и към финансовите институции като цяло. Според немския вестник той следи отблизо и прави опити за придобиване на дял в швейцарските UBS и Credit Suisse, както и в американската инвестиционна банка Morgan Stanley.

Официалната позиция на Deutsche Bank е, че на институцията са известни едва двама акционери, които притежават над 3 на сто от капитала – британската банка Barclays и френският застраховател Аха, съобщи говорителят на институцията във Франкфурт. В банковите среди в немската финансова столица до момента Керимов не е влязъл в контакт с ръководството на банката.

Според немското законодателство всеки акционер е длъжен да съобщи, в случай че неговият дял надхвърли 3, 5, 10, 15, 20, 25, 35, 50 или 75 на сто. Според коментари, цитирани от FTD, милиардерът не е известил за големината на притежаваната част от капитала на банката, тъй като до момента успява да задържи дела си непосредствено под 3 на сто.

След публикуването на днешния материал книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 2,6 на сто, но впоследствие цената върна малко и до момента в рамките на сесията акциите се повишават с 1,7 на сто до 62,99 евро за брой. Причината за оптимизма според анализатори е свързана с очакванията Керимов да доведе след себе си и други големи инвеститори, завършва вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още