IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BP: Прогнозата на Газпром за 250 долара за барел петрол е апокалиптична

Според Питър Съдърланд няма проблем с наличните запаси от изкопаеми горива в средносрочен план, но има нужда от повече инвестиции

12:34 | 11.06.08 г.
BP: Прогнозата на Газпром за 250 долара за барел петрол е апокалиптична

Председателят на британската петролна компания BP Питър Съдърланд отхвърли като „апокалиптична“ прогнозата на шефа на руската Газпром, че цената на петрола ще нарасне до 250 долара за барел до края на следващата година, съобщи Ройтерс.

Съдърланд е заявил днес пред Центъра за европейска политика (ЕРС), че няма проблем с наличните запаси от изкопаеми горива в средносрочен план, но има нужда от повече инвестиции за развитието на тези ресурси.

„Лично аз не вярвам в някои от по-апокалиптичните прогнози“, е заявил Съдърланд в отговор на въпрос как би коментирал прогнозата от вторник на шефа на Газпром Алексей Милер. „Не вярвам да сме на път да стигнем до цена от 250 долара за барел“.

Днес петролът се търгуваше на нива малко над 132 долара за барел в Азия.

Съдърланд също е заявил, че не вярва основна причина за четирикратното увеличение на цената на петрола за последните пет години да са спекулации, за разлика от коментари наскоро от страна на петролния министър на Саудитска Арабия Али ал Наими.

Основните фактори са повишено търсене, недостиг на инвестиции в развитието на нови петролни и газови ресурси и рискове от политическа нестабилност в райони на добив като Ирак, Венецуела и Нигерия, смята Съдърланд.

„Надявам се, че няма да имаме още драматични покачвания на цената на барел“, е заявил бившият шеф на Световната търговска организация и бивш еврокомисар.

Във вторник по време на реч във Франция Милер каза, че очаква цената на суровия петрол да се увеличи почти двойно в рамките на 18 месеца и да повлече цената на газа нагоре. „Считаме, че тя ще стигне 250 долара за барел в обозримо бъдеще“, е заявил Милер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 11.06.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още