IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чешката икономика с най-слаб растеж от над три години

БВП на страната е нараснал с 5,3 на сто спрямо 6,3 на сто за предходното тримесечие

18:05 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чешката икономика с най-слаб растеж от над три години

Чешката икономика е отбелязала през първото тримесечие най-слаб растеж от над три години заради колебливото потребителско търсене, което е намалило натиска върху централната банка да увеличи лихвите, съобщи Bloomberg.

БВП на страната е нараснал с 5,3 на сто спрямо 6,3 на сто за предходното тримесечие и предварителни оценки, обявени на 15 май, за ръст от 5,4 на сто. Растежът на икономиката се забавя за трето тримесечие, след като достигна връх от 6,8 на сто през 2006.

Разходите на домакинствата са намалели заради инфлацията, която през януари е достигнала 7,5 на сто – най-високо ниво от десетилетие, след което се е забавила до 6,8 на сто през изминалите два месеца. Намаляването на потребителското търсене може да накара централната банка да се въздържи от увеличение на лихвите по кредитите, тъй като износителите не са засегнати от скорошното поскъпване на кроната.

Икономическият ръст „има ясно изразен добър фундамент“, тъй като износът „не е пострадал дори от силната крона“, коментира Петър Дуфек, икономист към Ceskoslovenska Obchodni Banka AS. „По-слабото вътрешно търсене намалява риска от инфлация, движена от потреблението, която периодично се споменава от централната банка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още