IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в развиващите се страни са достигнали 1 трлн. долара през 2007

Частни инвестиционни фондове са увеличили инвестициите си многократно, особено значителен е ръстът на вложенията в борсовите пазари

15:05 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в развиващите се страни са достигнали 1 трлн. долара през 2007

Паричните потоци към развиващите се страни са се увеличили близо 6 пъти за последните пет години, показват данни на Световната банка. 

Общият обем на частните инвестиции са надхвърлили 1 трлн. долара през 2007 година, което е доста внушително увеличение спрямо измерените пет години по-рано 174 млрд. долара. С най-голям ръст са вложенията във фондовите пазари и в областта на кредитирането, предава ВВС.

Наред с положителните новини за увеличените инвестиции, Световната банка предупреждава, че с оглед на проблемите от кредитната криза тези парични потоци започват да се свиват, тъй като лихвените спредове се увеличават под натиска на повишените рискове. Изследването, на чиито данни се позовава институцията, обхваща средствата, вложени в развиващите се държави от основните финансови центрове.

В рамките на групата от развиващите се страни се наблюдава значително разграничение между капиталите, насочени към тях. С далеч по-добри резултати са Бразилия и Китай, които получават „лъвския пай“, докато най-бедните държави от района на Сахара получават съвсем малко. Въпреки големите потоци към Китай обаче средният доход на човек от населението е едва 10 на сто от този в развитите държави.

В настоящия момент инвестициите нахлуват в развиващите се страни, особено в големите пазари като Китай и Индия, тъй като те все още поддържат висок ръст въпреки забавянето на икономиките в САЩ и Европа. „Силният растеж на развиващия се свят в момента помага за противодействие на забавянето в САЩ“, коментира днешния доклад Юри Дадуш от Световната банка. „В същото време обаче усилващият се в глобален мащаб инфлационен натиск и особено високите цени на храната и енергията засягат голям сегмент от бедни хора в света“, добавя още специалистът, цитиран от ВВС.

По прогнози на Световната банка световният икономически ръст ще се забави от 3,7 на сто през 2007 г. до 2,7 на сто през настоящата. Очакванията за инвестициите в развиващите се страни са през 2009 година те да паднат до 200 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 17.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още