IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличават се пиратските атаки, очакваните щети са за над $16 млрд. годишно

Съвременните пирати са добре организирани и оборудвани с техника като GPS и сателитни телефони

15:31 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличават се пиратските атаки, очакваните щети са за над $16 млрд. годишно

Сериозният трафик на търговски кораби в световния океан (около 80% от всички международни превози се извършват по море, като по всяко време над 10 млн. контейнери със стоки се придвижват в моретата), доведе до възкръсване на морското пиратство, пише Forbes.

Над 2400 пиратски атаки са отбелязани по света в периода 2000 – 2006 г., което е близо два пъти повече от тези за предходните шест години. Действителният брой на атаките обаче не е ясен, тъй като корабните компании често не съобщават за атаките заради опасения, че това може да доведе до увеличение на застрахователните премии.

Според почти всички анализи на морското пиратство този брой на атаките е сериозно подценен. По оценки на австралийското правителство например броят на пиратските атаки всъщност е с 2000% по-висок.

По някои оценки пиратските атаки ще струват между 13 и 16 млрд. долара годишно, като в следващите години тази сума може значително да се увеличи.

„Пиратството не си отива. Всъщност то става все повече и по-жестоко и е само въпрос на време преди да се наложи да бъде взето по-сериозно“, коментира Питър Чалк, анализатор в областта на международната сигурност към института RAND.

Това вече се случва. Възможността за катастрофален разлив на гориво вследствие на пиратска атака принуди международната общност да вземе сериозни мерки срещу морското пиратство. Международното законодателство разрешава на всеки правителствен плавателен кораб да действа срещу пирати в международни води.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН прие мерки, които разрешават на американската армия да напада пирати в сомалийски води.

Сомалийските пирати обаче са относително „нови в занаята“. От 2000 г. насам водите на Югоизточна Азия са най-опасните в света, като делът на пиратите в Малайзия и Индонезия е най-голям. Проблеми създават и пиратите във водите на Нигерия и Ирак.

Днешните пирати често представляват добре организирани криминални организации, екипирани със сателитни телефони и GPS. Те нападат повече от един кораб едновременно, използвайки многобройни тактики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още