IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-после спад в цената на петрола

Котировките отстъпиха с над 4 долара, но постепенно се възстановяват заради спекулации, че ОПЕК няма да увеличи производството с цел стабилизиране на цените

09:05 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Най-после спад в цената на петрола

Цената на суровия петрол регистрира значително понижение в първата борсова сесия за седмицата в Ню Йорк и Лондон. Котировките изгубиха по около 4 долара заради прибиране на печалби и стабилизиране на американския долар, но в азиатската търговия отново поеха нагоре заради спекулации, че ОПЕК няма да се намеси активно на пазара въпреки рекордните цени на суровината.

По време на вчерашния ден петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими направи изказване, с което призова за скорошна среща за дискусия на начините за справяне с рекордните цени на петрола. Неговото мнение е, че ръстът на котировките не „отразява фундаментите на пазара“, което вдъхна доверие, че можем да станем свидетели на увеличаване на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Оптимизмът обаче не продължи дълго, тъй като президентът на организацията Шахиб Келил заяви твърдо, че доставките са напълно достатъчни, предава Bloomberg. Това върна бичите настроения и в азиатската сесия цената на черното злато отново тръгна нагоре. По думите на Келил слабият американски долар и геополитическото напрежение в Близкия Изток заради ядрената програма на Иран са „добавили“ около 70 долара към цената на барел петрол.

В рамките на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юли поевтиняха с с 4,19 долара (3,0 на сто) до 134,35 долара за барел, което е с почти 5 долара под регистрирания в петък исторически максимум от 139,12 долара за барел. В азиатската сесия черното злато добавя 0,79 цента към цената си и достига 135,14 долара за барел.

На Лондонската борса вчера петролът от сорта Брент поевтиня с 3,78 долара до 133,91 долара за барел. В електронната търговия цената заличи малка част от изгубеното, като по време на азиатската сесия барел Брент с доставка през юли се търгува по 134,45 долара, или с 54 цента по-скъпо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още