IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола надолу след вербална интервенция на Саудитска Арабия

Седмицата започна със спад на котировките, тъй като силният ръст от последните дни бил „неоправдан”

08:56 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола надолу след вербална интервенция на Саудитска Арабия

Суровият петрол отстъпи от рекордните нива, регистрирани в петък, след като петролният министър на една от най-големите страни-износителки на суровината – Саудитска Арабия - направи изказване, с което нарече ралито от последните дни „неоправдано”. Али ал-Наими е на мнение, че цените се движат от нефундаментални фактори, предава Bloomberg, позовавайки се на държавната информационна агенция на Саудитска Арабия.

В петък цената на черното злато скочи с над 10 долара за барел, което накара мнозина специалисти да направят прогнози, че глобалният икономически растеж вероятно ще бъде забавен. Въпреки днешния спад настроенията на пазара като цяло остават „бичи и ще е необходимо време, докато данните за търсенето покажат забавяне”, а оттам и спад в цената, смята Виктор Шум от консултантската фирма Purvin & Gertz Inc.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през юли загубиха 0,82 долара (0,59 на сто) и в азиатската търговия са на нива от 137,72 долара за барел. През последната сесия на миналата седмица фючърсите се „изстреляха” с близо 8,5 на сто до 138,54 долара за барел, като в рамките на сесията имаше сделки и над 139 долара.

В Лондон Брентът също започна седмицата с понижение от 1,26 долара (0,92 на сто) до 136,43 долара за барел. Рекордът, който постигнаха петролните контракти с доставка през юли, беше 137,69 долара за барел и дойде след ръст на котировките от 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още