IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Призовават за „зелена“ революция за 45 трлн. долара

Ако не се предприемат спешни действия, до средата на века емисиите на CO2 ще нараснат със 130%

11:33 | 06.06.08 г.
Призовават за „зелена“ революция за 45 трлн. долара

За да се справим с глобалното затопляне е необходима „зелена“ революция на стойност 45 трлн. долара, изчислиха от Международната енергийна агенция (IEA).

Според нея държавите трябва да харчат по 1% от годишния си БВП, за да намалят наполовина емисиите на въглероден диоксид (CO2) до 2050 г., пише BBC.

От агенцията предупреждават, че ако не се предприемат действия, до средата на века емисиите на CO2 ще нараснат със 130%, а търсенето на петрол ще скочи със 70 на сто.

Постигането на новата цел ще бъде значително предизвикателство, коментират от агенцията.

„Имаме нужда от незабавни действия и технологичен преход от невиждан мащаб. На практика това изисква глобална технологична революция, която напълно да промени начина, по който произвеждаме и ползваме енергия“, казва изпълнителният директор на IEA Нобуо Танака.

От агенцията призовават за увеличаване на употребата на техники за задържане и съхраняване на въглероден диоксид, възобновяема и ядрена енергия и по-добра енергийна ефективност.

Докладът излиза преди срещата на енергийните министри от групата Г-8 в Япония този уикенд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 21.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още