IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък скок от 6 долара в цената на петрола

Поевтиняването на долара след вчерашното изказване на Трише изведе суровината в близост до 130 долара за барел

08:44 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рязък скок от 6 долара в цената на петрола

Цената на петрола се повиши рязко през последните часове, след изказването на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, което даде ясен сигнал, че институцията е готова да увеличи лихвения процент в еврозоната. Този ход доведе до мощен ръст на еврото срещу долара, което насочи капитали към стоковите пазари като средство за защита от инфлация.

В рамките на търговската сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с цели 5,49 долара (4,5 на сто) до 127,79 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 28 май насам. На електронната платформа на борсата фючърсите добавиха още 0,49 цента и в азиатската търговия струват 128,28 долара за барел.

На лондонската борса петролът от сорта Брент повиши цената си с 4,5 на сто (5,44 долара) до 127,54 долара за барел, отбелязвайки най-силния си дневен ръст от 12 декември насам. В електронната търговия цената на Брента с доставка през юли се вдига с още 74 цента и също достига 128,28 долара за барел.

Отражението на изказването на Трише показва волатилността, в която се намира търговията с петрол през последните месеци. Само в рамките на няколко часа котировките скочиха с над 6,5 долара, след като бяха отстъпили заради спекулации за спад в търсенето и забавяне на растежа на водещите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още