IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

France Telecom предложи 42 млрд. долара за TeliaSonera

Ръководството на TeliaSonera обаче няма да подкрепи офертата, тъй като тя е „много под“ стойността на компанията

11:08 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
France Telecom предложи 42 млрд. долара за TeliaSonera

France Telecom SA предложи 252,5 млрд. шведски крони (41,9 млрд. долара) за закупуването на шведската компания TeliaSonera AB, с което ще се създаде четвъртата по големина телефонна компания в света, съобщи Bloomberg.

Офертата в брой и акции оценява TeliaSonera на 56,23 крони за акция, което е с 26 на сто повече от цената на акциите на TeliaSonera на 15 април – денят преди France Telecom да обяви публично интереса си към шведската компания.

Ръководството на TeliaSonera обаче няма да подкрепи офертата, тъй като тя е „много под“ стойността на компанията, заяви в интервю председателят на TeliaSonera Том вон Веймарн. Към момента акциите на шведската група се търгуват на цена от 57,75 крони.

Евентуалното закупуване на TeliaSonera ще бъде най-голямата сделка на France Telecom след придобиването на Orange Plc за 27,8 млрд. паунда (55,1 млрд. долара) през 2000 г. Обединената компания ще има 237 млн. абонати, от които 168 млн. - потребители на мобилни услуги, а 69 млн. - на фиксирани.

Акциите на France Telecom паднаха с 13 на сто от обявяването на интереса на компанията към TeliaSonera до момента заради опасения, че ще бъдат издадени нови акции, за да се финансира сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още