IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да спечелим подкрепата на служителите си?

Най-голямата награда за един мениджър е да види как служителите му растат и се развиват, казва легендарният Джак Уелч

18:22 | 03.06.08 г.
Как да спечелим подкрепата на служителите си?

Какво трябва да направи един главен изпълнителен директор, за да спечели подкрепата на своите служители, да ги убеди да последват примера му, да разбират визията на компанията и да я припознават като своя?

Според Джак Уелч, един от най-известните американски топмениджъри, отговорът е прост: Дръж поддръжниците си близо до себе си, а тези, които ти се противопоставят, надалеч.

По думите на Уелч, който участва на организирано в Букурещ събитие с участието на румънски мениджъри, най-голямата награда за един изпълнителен директор е да види как служителите му растат и се развиват.

Едно от основните вярвания на човека, който в продължение на 20 години оглавява General Electric и който довежда компанията до 410 млрд. долара пазарна капитализация от 14 млрд. долара, е принципът на диференциацията.

Според Уелч във всяка организация има три категории служители: най-добре представящите се, които са 20% от всички служители, средната категория, която е 70%, и служителите с най-слаби резултати в организацията, които са 10%. Уелч нарича тази система „20-70-10“.

„Каквото и да се случи, много е важно да се погрижите за най-добрите си служители – 20-те процента“, съветва Уелч, цитиран от румънското издание Ziarul Financiar.

Най-слабите 10% пък трябва да бъдат отстранени от компанията. „Тези служители замърсяват компанията. Те не са неутрална сила, а сила, която тегли бизнеса надолу“, казва Уелч, който категорично се противопоставя на аргумента, че е по-добре да се държат неефективните служители, отколкото да се уволнят и компанията да остане без персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още