IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Зелен завой“ в политиката на GM

Компанията затваря заводи, произвеждащи коли с висок разход на гориво, и се ориентира към екомодели

17:47 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
„Зелен завой“ в политиката на GM

Американският автомобилопроизводител General Motors (GM) обяви във вторник сериозна промяна в стратегията си, като привилегирова икономичните откъм гориво коли, което ще доведе до постепенното затваряне на четири специализирани завода за модели с висок разход на гориво, предаде АФП.

По време на пресконференция на компанията изпълнителният й директор Рик Уагонър, прогнозирайки, че петролът ще запази високите си ценови нива, съобщи за пускането на няколко нови „компактни“ модела, както и за разширяване на предлагането на хибридни автомобили.

Уагонър също така официално потвърди информацията за производство на 100% електрическия автомобил Chevrolet Volt, чието пускане на пазара е предвидено за 2010 г.

„Смятаме, че това е най-значимата стъпка, правена някога в еволюцията на нашата индустрия, за да се освободим от практически пълната си зависимост от петрола“, казва шефът на GM.

„От началото на тази година американската икономика и ситуацията на пазарите значително се затрудниха. Високите цени на бензина са на път да променят поведението на потребителите и да се отразят на типовете автомобили, продавани в САЩ“, подчертава Уагонър, за да обясни завоя в стратегията на групата.

По думите му в тази връзка е предвидено и затварянето на четири завода, произвеждащи все по-неизгодни за ползване автомобили. Предстоящите за закриване производствени мощности се намират в Канада, САЩ и Мексико. Не се уточнява колко работни места ще бъдат закрити вследствие на този ход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още