IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия ще санкционира САЩ заради субсидии за памукопроизводителите

Бразилия защити твърдението си, че субсидирането на памука в САЩ нарушава принципа на свободната конкуренция

16:04 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия ще санкционира САЩ заради субсидии за памукопроизводителите

Бразилия окончателно отстоя пред Световната търговска организация (СТО) правото си да въведе срещу САЩ търговски санкции в размер от около 1 млрд. долара годишно, съобщава вестник "Взгляд”. Преди дни СТО отхвърли протеста на САЩ срещу решението за неправомерни субсидии за производството на памук в страната.

Така Бразилия успешно защити твърдението си, че субсидирането на памука в САЩ нарушава принципа на свободната конкуренция. Сега САЩ трябва да решат – или да прекратят субсидиите, или да понесат санкции от Бразилия.

Съдебното дело между САЩ и Бразилия за субсидирането на производството на памук се води вече няколко години. Благодарение на субсидиите, които получават от правителството, американските фермери са в състояние да произвеждат памук в големи количества и да го продават по-евтино от конкурентите си от други страни.

Властите на Бразилия са пресметнали, че за периода 1999 - 2002 г. памукопроизводителите в САЩ са получили държавни помощи в размер на 12 млрд. долара. За същия период произведеният памук е бил на обща стойност 13,9 млрд. долара, т.е. субсидията е представлявала 89,5% от стойността му, което Бразилия смята за възмутително, тъй като е довело до загуби на други страни в размер на 3 млрд. долара годишно.

В отговор Бразилия възнамерява да затрудни достъпа до своя пазар на американски фирми в областта на туризма, финансите, транспорта, комуникациите и др.

През 2005 г. САЩ, които твърдят, че не влияят на световните цени на памука, са намалили част от експортните субсидии за памук, обаче СТО е сметнала тази мярка за недостатъчна, а САЩ продължават да субсидират своите памукопроизводители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още