IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Производството на храни трябва да нарасне с 50% до 2030 г.

По думите на ген. секретар на ООН страните трябва да сведат до минимум експортните ограничения и вносните мита на хранителните продукти, за да минимизират негативния ефект от ръста на цените на храните

13:31 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
ООН: Производството на храни трябва да нарасне с 50% до 2030 г.

Производството на храни в света до 2030 г. трябва да нарасне с 50%, за да се удовлетвори растящото търсене на хранителни продукти, е казал генералният секретар на ООН Бан Ки Мун на откритата днес в италианската столица Рим международна конференция на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, предаде Прайм-Тасс.

По думите на ген. секретар на ООН страните трябва да сведат до минимум експортните ограничения и вносните мита на хранителните продукти, за да минимизират негативния ефект от ръста на цените на храните, предизвикващи глад и вълнения по света.

Бан Ки Мун също така е призовал към скорошно възобновяване на преговорите в рамките на Световната търговска организация (СТО).

„Продоволствената криза не може да бъде разрешена само с пазарни мерки, необходимо е и политическо решение”, е заявил от своя страна по време на международната конференция италианският президент Джорджо Наполитано. По думите му при решаването на продоволствените проблеми особено важно е участието на индустриално развитите страни и на международните финансови институции, които би трябвало да подходят критично към настоящата ситуация.

Наполитано смята също, че е необходимо да се приеме обща политика и намеса на равнище ООН за решаване на проблемите с изхранването на населението.

На конференцията на ФАО в рамките на три дни ще се обсъждат още въпроси за безопасността на храните в условията на високи цени на зърното и на енергоносителите, проблемите с измененията на климата и отражението им върху производителността в селското стопанство, развитието на технологиите за производство на биогорива и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още