IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ иска да ограничи обема търговия с петролни фючърси

При евентуалното въвеждане на такива ограничения цените на петрола може да паднат, но не много, смятат анализатори

11:49 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ иска да ограничи обема търговия с петролни фючърси

Американски сенатори смятат да поставят бариера пред спекулациите на инвестиционните фондове при търговията с петрол на борсата в Лондон, съобщават британски медии. 

Двама американски сенатори са подготвили законопроект, който цели задържане на растежа на цените на петрола. По-конкретно законопроектът предвижда въвеждане на ограничение за обема на покупките на фючърси на петрол на борсата от страна на американските инвестиционни фондове.

В тази връзка руски финансови анализатори коментират за Прайм-Тасс, че едва ли тази мярка ще се окаже особено ефективна, тъй като спекулативните позиции на фондовете ще бъдат заменени от хеджиращите позиции на посредниците, които ще хеджират извънборсови контракти със същите тези фондове. По думите на един от финансистите „борбата с дългите позиции при петрола е безполезно занимание, от което могат да спечелят посредниците и в частност международните инвестиционни банки, които са активни на пазарите на суровини”.

Ръководителят на отдела за аналитични изследвания на компанията „Давинчи Капитал” Александър Орлов смята, че при евентуалното въвеждане на фючърсни ограничения цените на петрола могат да паднат, но не много. Американските законодателни забрани ще действат само по отношение на американските фондове, а останалите, както и досега, спокойно ще могат да купуват фючърси, пояснява той. По думите му основните купувачи така или иначе са хедж фондовете, които подлежат на малко регулации, но е напълно възможно цените на петрола да бъдат намалени с 5-10 долара за барел.

Според анализаторите действителни мерки за борба със спекулантите на пазара може да се предприемат чрез увеличение на изискванията за маржин за фючърсните контракти, които сега са от порядъка на 7-8%, в зависимост от борсата. Това означава, че на практика са необходими относително не много собствени средства, за да се спекулира с петрол. Ако обаче изискванията за собствени средства се вдигнат до 25% например, то голяма част от спекулантите ще бъдат изхвърлени от пазара на фючърси с петрол.

Дори с въвеждането на подобна мярка обаче едва ли може да се очаква голям спад на цените на петрола, тъй като има обективни фактори за покачването им, като един от основните е постоянно растящото търсене на горива от Китай, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още