IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите министри на ЕС против намаляване на данъците върху горивата

Германският финансов министър е призовал да не се допуска „политическо вмешателство” по въпросите за цените на горивата

16:33 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите министри на ЕС против намаляване на данъците върху горивата

Министрите на финансите на ЕС се отнасят скептично към предложението на Франция да се понижат данъците върху горивата, за да се предпазят европейците от стремителния ръст на цените на бензина и съответно на хранителните продукти. Към това мнение са се придържали като цяло участниците в провеждащото се днес съвместно заседание на министрите на финансите на ЕС във Франкфурт на Майн (Германия), посветено на Десетилетието на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Итар-Тасс.

Германският финансов министър е призовал да не се допуска „политическо вмешателство” по въпросите за цените на горивата, въпреки че инфлацията в еврозоната от 3,6% е най-високата за последните няколко години. Той е посочил още, че европейските страни трябва да се придържат към приетото през 2005 г. в Манчестър задължение, че нито една страна от ЕС няма едностранно да направи голямо намаление на данъците върху петрола, защото това ще е коз в полза на нефтодобиващите страни.

Председателстващият срещата премиер на Люксембург е нарекъл предложението на Франция „отиващо против общия дух”, защото „това би било послание, което населението би могло да разбере неправилно”.

Министърът на икономиката и финансите на Испания пък счита, че „ако ние искаме да съкратим потреблението на петрол и да бъдем по-ефективни при неговото използване, то намаляването на цените му не е най-добрата идея”.

Министърът на финансите на Холандия пък направо е заявил днес: „Ще ни се наложи да се приспособим към свят с по-високи цени на петрола”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още