IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият ръст на Румъния за първото тримесечие достигна 8,2 на сто

Силният растеж се дължи на увеличеното потребление, от централната банка обаче предупреждават за по-голям инфлационен натиск

11:13 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият ръст на Румъния за първото тримесечие достигна 8,2 на сто

Икономическият ръст на Румъния се е засили през първото тримесечие повече от очакваното от икономистите, след като експанзията на кредитния пазар и растящите заплати увеличиха потреблението, съобщи Bloomberg.

На годишна база БВП на страната е нараснал с 8,2 на сто през тримесечието, което е най-силен темп на растеж от третото тримесечие на 2006 г., става ясно от данни на Националния статистически институт на Румъния.

За сравнение през четвъртото тримесечие на миналата година ръстът беше 6,6 на сто, а очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg News, бяха за растеж през първото тримесечие от 7,2 на сто.

Работната заплата в страната е нараснала с 18 на сто на годишна база през март, а задълженията на домакинствата – с 64 на сто.

„Румънската икономика е достатъчно устойчива на глобалната финансова криза“, коментира Йонут Думитру, ръководител на отдела за проучвания към Raiffeisen Bank Romania. „Очакваме само слабо забавяне до края на годината“.

По-рано финансовият министър на страната Варуян Вяосганян определи първото тримесечие като най-доброто в съвременната история на Румъния заради растящите заплати, събраните данъци и чуждестранните инвестиции.

Управителят на централната банка Мугур Исареску обаче предупреди, че растящото потребление и усилващият се икономически ръст може да увеличат натиска върху инфлацията, която достигна двегодишен максимум през април на ниво от 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още