IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария приватизира частично държавната лотария, Германия – железниците си

Унгария ще продаде по 25 на сто от няколко държавни компании, също такъв дял от Deutsche Bahn ще бъде предложен на инвеститори

14:19 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария приватизира частично държавната лотария, Германия – железниците си

Унгария планира да започне продажба на дялове от държавни компании през първото тримесечие на 2009 г. с цел да увеличи спестяванията на домакинствата и инвестициите на фондовия пазар, е съобщил финансовият министър Янош Вереш, цитиран от Bloomberg.

Акциите на държавния оператор на магистрали AAK Zrt. и компания за управление на имоти ще бъдат първите, предложени за продажба според плана, който цели да привлече като акционери до 300 хил. домакинства.

Държавната лотария Szerencsejаtеk Zrt. и електрическата компания MVM Zrt. пък ще бъдат сред включените във втората фаза на продажбите.

Правителството иска да продаде дял от 25 на сто във всяка компания, допълва Вереш.

Немският парламент пък одобри от своя страна днес първичното публично предлагане на акции на държавния железопътен оператор Deutsche Bahn AG, с което приключват продължилите две и половина години спорове относно това какъв дял от компанията да бъде достъпна за инвеститори.

Според днешното решение за продажба ще бъдат пуснати не повече от 24,9 на сто от Deutsche Bahn.

Очаква се предлагането на акциите да се осъществи тази година, като прогнозните приходи са в размер на 8 млрд. евро.

Според плана на инвеститорите ще бъдат предложени операциите по превоз на пътници и товари, а железопътната мрежа и гарите ще останат държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още