IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саудитска Арабия спъва Русия по пътя към СТО

В случая въпросът касае най-вече цените на природния газ и държавния монополист „Газпром”

12:12 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия спъва Русия по пътя към СТО

Един от основните проблеми на Русия при преговорите по встъпването й в Световната търговска организация (СТО) стана Саудитска Арабия, която изисква от Русия да вдигне вътрешните цени на енергоносителите до нивата на тези на световните пазари, съобщава вестник „Комерсант” по информация от ръководството на делегацията, водила завършилия вчера в Женева кръг преговори със Саудитска Арабия.

И тъй като ценообразуването на петрола в Русия се извършва от частни компании, в случая въпросът касае най-вече цените на природния газ и държавния монополист „Газпром”. От руска страна коментират, че подобни въпроси преди са повдигнали САЩ и страни от ЕС, но Русия се е противопоставила на неоснователните им претенции, така че сега шансовете на Саудитска Арабия са малки.

Според източници, близки до преговорите, цитирани от „Комерсант”, зад исканията на Саудитска Арабия вероятно стоят САЩ, въпреки че през последните месеци те са демонстрирали желание да се ускори присъединяването на Русия към СТО.

Руската делегация по преговорите за СТО обаче разчита, че исканията на Саудитска Арабия ще отпаднат без каквито и да било отстъпки, тъй като Русия вече е постигнала съгласие с основните си партньори – ЕС и САЩ. А според практиката в СТО, главните партньори могат да подтикнат останалите към снемане на допълнителните им претенции.

Освен проблема със Саудитска Арабия, нерешен в рамките на многостранните преговори по присъединяването – което Русия се надява да стане до края на годината – остава въпросът за експортните мита на руска дървесина, срещу които се обявяват скандинавските страни. Освен това Русия държи обемът на пряката държавната подкрепа за селскостопанските производители да е годишно 9 млрд. долара, докато някои страни от ЕС настояват той да се намали до 3,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още