IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР: Цените на храните ще останат високи през следващото десетилетие

Слабата реколта, производството на биогорива и инвестициите във фючърси на стоковия пазар ще поддържат цените

15:54 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Цените на храните ще останат високи през следващото десетилетие

Цените на хранителните стоки ще останат високи през следващото десетилетие, но сегашните рекордни цени няма да се задържат, се казва в доклад на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Ройтерс.

Според документа вероятно ще има нужда от повече генетично модифицирани храни. Двете организации предлагат преосмисляне на програмите за биогорива, които намаляват доставките на зърнени култури за хранене.

В доклада се прогнозира ръст от 20 на сто през следващото десетилетие спрямо предходното в цената на говеждото и свинското месо, от 30 на сто за захарта и ориза, от 40-60 на сто за пшеницата и царевицата, от 60 на сто за маслото и 80 на сто и дори повече за растителните масла.

Като причини за това се изтъкват слаба реколта, най-вече в страни като Австралия, производството на биогорива, търсенето и променящият се режим на хранене в бързоразвиващите страни, насочването на инвестиции към пазара на фючърси на хранителни стоки и високите цени на петрола, които оскъпяват производството и превоза.

Това ще доведе до увеличаване на населението в бедните страни, което страда от недохранване, както и до засилване на инфлацията, особено в бедните страни.

В Бангладеш 65 на сто от доходите на домакинствата се харчат за храна, в Хаити и Кения този дял е 50 на сто, в Сенегал - 40 на сто, а в Китай – 27 на сто. В развитите страни този дял е значително по-малък с 19 на сто в Япония, 22 на сто в Испания, 16 на сто във Франция, по 10 на сто в Германия и САЩ и 12 на сто във Великобритания.

По данни на Националния статистически институт през март българските домакинства са харчили средно за храна и безалкохолни напитки 36 на сто от доходите си.

От двете организации препоръчват като мерки за справяне с проблема открита търговска политика, избягване на ограниченията за внос и износ и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още