IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Добивът на руски петрол ще нарасне, ако Путин намали акциза

Производството може да нарасне до 12 млн. барела дневно от сегашните 9,72 млн. барела

17:17 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Добивът на руски петрол ще нарасне, ако Путин намали акциза

Производството на петрол на Русия може да нарасне до 12 млн. барела дневно, ако правителството на премиера Владимир Путин намали акцизите, коментира в интервю за Bloomberg милиардерът Шалва Чигирински.

„Само Путин може да го направи“, твърди Чигирински, който е собственик на листваната в Лондон компания Sibir Energy Plc. „Сега той е в позиция да взема решения, които са дълга, болезнена и неосъществима бюрократична процедура в Русия“.

В понеделник Путин одобри план за намаление на акциза, за да стимулира производството на петрол, който план може би ще бъде изпратен на законодателните власти тази седмица. Добивът на суровината в Русия, която е най-големият й износител след Саудитска Арабия, се понижи до 9,72 млн. барела дневно през април – най-ниско ниво от 18 месеца, тъй като са нараснали разходите за разработване на по-стари находища и за изпълнение на нови проекти във все по-отдалечени региони.

„Русия има огромни петролни резерви и ако правителството намали акциза, има възможност за увеличаване на производството“, смята Чигирински.

Намаляването на акциза ще насърчи и инвестициите в нови сондажи и находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още