IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как предпазват акули от туристи

Затварят залива Бончук в Турция за туристи заради пясъчни акули

16:56 | 27.05.08 г.
Как предпазват акули от туристи

Заради т. нар. „пясъчни“ акули заливът Бончук в егейския град Мугла в Турция, обявен през 1991 г. за защитена зона, беше затворен за туристи, съобщава Turkish Daily News.

С решението за затварянето на залива се отменят и екскурзиите до него и се поставя начало на обсъждане дали мястото да не бъде отворено за „акулски“ туризъм през следващите месеци.

Заливът Бончук е част от тесния залив Гьокова в град Мугла, разположен в югозападната част на Турция. В момента той е затворен за местни и чуждестранни туристи. От повече от 30 години заливът е бил използван за туризъм с каравани и е сред топ 100 на естествените райски кътчета в Турция.

Понастоящем служителите в Бончук не позволяват преминаването на каравани, идващи от различни краища на света. Според местните жители, въпреки че проектът цели защитаване на пясъчните акули, които са безобидни за хората, той ще нанесе удар върху установения от дълго време в региона туристически бизнес.

Достъпът до залива по суша и по вода е забранен. Поставени за ограничителни пояси, които да възпрепятстват морските круизи, риболова, плуването и водолазния спорт.

Заливът Бончук е единственото място в Средиземно море и второто в света, където се среща този вид акула, която не представлява опасност за хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още