IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕВРО 2008 – сблъсък на титани

Приближаването до старта на първенството нажежава битката между тримата големи в света на спортните стоки – Adidas, Nike и Puma

11:34 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕВРО 2008 – сблъсък на титани

Борбата на Евро 2008 вече започна, макар отборите-участници да водят подготовка за сблъсъците, които ще дадат правото на един-единствен отбор да носи титлата Европейски шампион по футбол през следващите четири години. Месец преди началото на форума войната е безмилостна – но не на терена, а на щандовете за спортни стоки.

Всъщност битката за парите на феновете, които ще пропътуват пътя до Австрия и Швейцария в края на юни, се води вече от доста време, а сегашният й етап е само кулминацията на усилията, положени от мениджърите на трите най-големи компании в света на спортната екипировка – Adidas, Nike и Puma. Най-пресният пример за ожесточената битка на концерните е успешната операция по спечелването на националния отбор по футбол на Франция, който доскоро се обличаше в екипите на Adidas, а на следващия голям форум след европейското сините екипи на петлите ще бъдат украсени със знака на Nike. Цената на сделката: 40 млн. евро влизат в касата на френския футболен съюз.

Немският гигант Adidas

На предстоящия футболен форум пет футболни отбора ще носят на гърдите си фланелки с три чертички – това са настоящите шампиони от Гърция, третият на световното от 2006 година Германия, вицешампионите на света от Франция, както и Испания и Румъния. Германците обаче имат несравнимо конкурентно предимство – от 1970 година досега правата за създаване на официална футболна топка не само на европейските, а и на световните първенства се държат от Adidas, което генерира значителен приход за компанията – впрочем само през първото тримесечие на годината германците са спечелили 169 млн. евро – с 32 на сто повече от съпоставимия период година по-рано.

Nike – устремени към лидерство

Снаражението на шестима от финалистите на Евро 2008 се осигурява от американския концерн Nike, с което той си гарантира водеща позиция. Това са Турция, Португалия, Хърватска, Холандия и Русия, които ще носят екипите на Nike, както и Швеция, чиито национали носят екипировка Umbro. Наред с продажбите си на вътрешния пазар, компанията все по-агресивно завладява дял в Европа и Азия, като печалбите за тримесечието се увеличават с около 1/3 до 297 млн. евро. В борбата разбира се влиза и слабият долар, който прави далеч по-атрактивни продуктите на Nike, а това значително подобрява позиционирането на пазара.

Puma – дебнещият хищник

Вторият голям представител на Европа в борбата за продажба на спортни стоки Puma изглежда тръгва с най-слаби позиции в битката за печалби. Отборите на пет държави носят на гърдите си черния африкански хищник – домакините от Австрия и Швейцария, Чехия, Полша и световните шампиони от Италия. Печалбата на Puma за първото тримесечие на 2008 година са в размер на „едва“ 90 млн. евро. Това обаче е разочароващо за мениджмънта на компанията, която се очаква да предприема агресивна маркетингова кампания преди летните олимпийски игри и така да спечели позиции в голямата битка за парите на феновете.

На война като на война

Войната между големите играчи се води с всички средства и на пълни обороти. Наред с консолидацията на сектора се наблюдават непрекъснати търговски спорове, водят се съдебни битки и активни маркетингови кампании. Обвиненията излизат далеч отвъд хоризонтите на чистата търговия и стигат до защита на социални и политически каузи. Така например един от основните упреци към Adidas е, че по-голямата част от футболните топки се произвеждат в Пакистан – страна с особено лоши условия на труд и минимални заплати. Обвинения получават и Puma и Nike, чието производство е съсредоточено в Китай – по линия на политиката на Пекин срещу Тибет.

През последните години битката между Adidas и Nike набира все по-голяма сила и докато германците не полагат особени усилия в борбата, концернът Nike, носещ името на богинята на победата, агресивно завладява пазара на спортни стоки в САЩ, който според водещи специалисти е номер едно по размер в света, предава немският вестник Die Presse.

В Битката на големите вече паднаха и първите жертви – Adidas придоби американската компания Reebok, докато Nike се сдоби с британската Umbro. Въпреки това двата концерна продължават да се движат рамо до рамо в приходите си – американците отчитат приход от 10,5 млрд. евро за 2007 година, докато германците имат съвсем малко по-ниски приходи – 10,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още