IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сигнали за стабилизация на пазарите на храни

Цената на ориза пада до ценово ограничение за втора поредна сесия заради премахване на ограниченията за износ от големите производители

09:43 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сигнали за стабилизация на пазарите на храни

След продължилото няколко месеца силно поскъпване на хранителните суровини на стоковите борси, започват да се наблюдават сигнали за стабилизиране на ситуацията. Пример за такава тенденция е цената на ориза, която регистрира понижение до ценовото ограничение за търговия вече две поредни сесии.

Основна причина за поевтиняването на суровината, която е основен хранителен ресурс за около половината световно население, са сигналите от някои основни производители на суровината, че ограниченията за износ ще бъдат премахнати. Такива намерения са декларирани от Камбоджа, а Виетнам и Индия са обявили готовност да облекчат условията за експорт, съобщава Bloomberg.

На стоковата борса в Чикаго цената на ориза с доставка през юли отбелязва второ поредно понижение в размер на ценовото ограничение, което се допуска според условията за търговия. В петък тя се понижи с 50 цента, а при липсата на търговска сесия в понеделник, на електронната платформа на борсата отстъпва с нови 2,5 на сто до 19,85 долара за 100 паунда в азиатската търговия. Въпреки пониженията обаче котировките остават с 88 на сто по-високи в сравнение с миналата година.

Силният ръст на цената на ориза, който достигна ценови рекорд на 24 април при при 25,07 долара за 100 паунда, доведе до социално напрежение и размирици в много страни от Африка и Азия. Населението се вдигна на протести срещу управляващите с искания за контрол върху цените, тъй като оризът е основно средство за препитание в голяма част от развиващите се държави. Това предизвика ограничения в износа на големите производители, тъй като се породиха съмнения за способността за задоволяване на вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още