IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да поскъпва

Нови атаки в Нигерия и очаквания за ръст на потреблението в Азия са основните двигатели на цената към момента

08:51 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът продължава да поскъпва

Цената на суровия петрол продължи да се покачва и вчера, макар борсите в САЩ и Великобритания да останаха затворени в първия ден от новата седмица. Причина за поскъпването станаха новите атентати на терористичната организация Движение за освобождение на делтата на река Нигер, която съобщи за атаки срещу петролна станция на Royal Dutch Shell.

Основен фактор, който влияе по посока повишение на цената на черното злато, са и очакванията за ръст на търсенето на петрол от страна на азиатските държави, което според Международната енергийна агенция ще се увеличи с 2,9 на сто до 729 хил. барела дневно до края на настоящата година.

На електронната платформа на нюйоркската борса петролните контракти с доставка през юли поскъпват вече с 1,02 долара (0,77 на сто) спрямо цената на затваряне от петък и достигат 133,21 долара за барел. Сключените през вчерашния ден сделки ще бъдат с днешен сетълмент, тъй като в понеделник нямаше търговия на пода на борсата. Подобна е ситуацията и в Лондон, където петролът от сорта Брент повишава цената си с 0,75 долара до 133,12 долара за барел.

През последните два месеца фючърсите на черното злато повишиха цената си с 24 на сто и в четвъртък достигнаха ценови рекорд от 135,09 долара за барел американски лек суров петрол.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още