IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел започва търговска война за биогоривата срещу САЩ

Комисарят Питър Мендълсън даде начало на битката срещу американските субсидии, които заплашват да изхвърлят от бизнеса представителите на Стария континент

17:49 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел започва търговска война за биогоривата срещу САЩ

Тлеещата от доста време война между САЩ и Европейския съюз по отношение на производството на биогорива е на път да избухне с нова сила. Повод за такива очаквания дава съгласието на европейския комисар Питър Мендълсън да стартира разследване на американската политика за субсидиране на сектора в рамките на Световната търговска организация, съобщава британският вестник Guardian.

Търговската война ще започне съвсем скоро, твърди изданието, позовавайки се на конфиденциални документи за стартирането на процедура по завеждане на антидъмпингово оплакване в СТО, подписано от Менделсън и ЕК.

Оплакването е дошло от Европейския борд на производителите на биодизел (European Biodiesel Board). Бордът внесе формална жалба срещу ЕС чрез Менделсън в края на миналия месец след доста тежък период за производителите на биодизел от Великобритания и Германия, припомня Guardian.

Ако бъде стартирана подобна процедура, от Вашингтон ще се наложи да дават обяснения относно обвиненията, че се прилагат субсидии в размер на около 22 цента за всеки литър биогориво В99 от САЩ.

Обвиненията може да бъдат разследвани от механизмите и процедурите на СТО, тъй като според Борда САЩ имат дял от над 15 на сто на пазара на биодизел в ЕС. При положение че износът наистина се субсидира, това означава, че европейските производители са изправени пред нелоялна конкуренция, която ги заплашва със сериозни загуби и дори фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още