IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелена светлина за преговорите за ново споразумение между ЕС и Русия

Новото споразумение за стратегическо партньорство ще засяга политически и икономически връзки, включително енергетика и търговия

16:39 | 26.05.08 г.
Зелена светлина за преговорите за ново споразумение между ЕС и Русия

Европейският съюз даде зелена светлина на преговорите с Русия относно новото споразумение за стратегическо партньорство след 18-месечно забавяне, съобщава BBC.

Външните министри от съюза одобриха мандат за водене на преговорите на среща в Брюксел.

Новото споразумение за стратегическо партньорство ще засяга политически и икономически връзки, включително енергетика и търговия.

Решението се дължи на отпадането на възраженията от страна на някои бивши комунистически държави, членки на ЕС, в чието число е Литва.

Литва беше последната от страните-членки, която блокира преговорите, но отстъпи, след като й беше обещано, че нейните оплаквания относно енергийните доставки от Русия и конфликтите между Русия и Грузия ще бъдат поставени на обсъждане.

Преди това Полша блокира преговорите, настоявайки Русия да премахне ембаргото върху вноса на месо от страната в Русия.

ЕС се надява преговорите да започнат официално следващия месец на среща на високо равнище между ЕС и Русия в Сибир.

Очаква се преговорите да бъдат продължителни и трудни. Въпреки че търговията между Русия и страните от ЕС процъфтява през последните години, политическите отношения стават все по-обтегнати.

Преговорите най-вероятно ще засегнат въпроси като сигурността на енергийните доставки и човешките права.

„Преговорите със сигурност няма да бъдат лесни. Не искам да давам предположения на този етап, но мисля, че ще отнемат доста време“, казва европейският комисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още