IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Morgan Stanley продава ипотечния си бизнес в Русия

Банката реорганизира ипотечния си бизнес, включително и в Русия, заради кризата

11:44 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley продава ипотечния си бизнес в Русия

Morgan Stanley предлага за продажба купената преди две години руска Градска ипотечна банка (ГИБ), съобщава вестник „Ведомости”. По информация от представител на ръководството на Morgan Stanley, „ако бъде предложена добра цена, ГИБ ще бъде продадена, в противен случай - не”.

От Morgan Stanley обясняват, че през 2005 г. финансовата група е била решила да създаде вертикално интегриран ипотечен бизнес – от отпускане на кредити до тяхната секюритизация, и затова са купени ипотечни банки в различни страни. Обаче ипотечната криза в САЩ е „убила тази идея” и сега банката реорганизира своя ипотечен бизнес, в това число и в Русия.

По думите на представител на ръководството на Morgan Stanley, банката „анализира стратегическите възможности, но в същото време продължава да развиват ГИБ и да инвестира в нея, за да бъде тя добър бизнес, независимо дали ще бъде продадена или не”.

Градска ипотечна банка е създадена през 2003 г. от частните акционери на застрахователя „Росгосстрах”, при което те влагат 40 млн. долара. Основното предназначение на банката е да отпуска кредити и да инвестира застрахователни резерви в ипотечни ценни книжа.

През 2006 г. основният собственик на „Росгосстрах” Данил Хачатуров продава ГИБ на Morgan Stanley. Тогава официално сумата на сделката не се обявява, но според източници, близки до банката, тя е около 185 млн. долара, или 4,75 пъти повече от балансовата стойност. Според Ведомости сега Morgan Stanley търси сделка за 2,5 пъти повече от балансовата стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 26.05.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още