IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Европейските банки не са "пристрастени" към кредитите ни

Според експерти банките са започнали да разчитат на това финансиране като на ресурс за отпускане на нови заеми

10:50 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Европейските банки не са "пристрастени" към кредитите ни

Опасенията, че европейските банки са станали силно зависими от операциите за подобряване на ликвидността от страна на Европейската централна банка, бяха разсеяни от члена на Изпълнителния съвет на институцията Хосе Мануел Гонсалес-Парамо, който в интервю за FT е заявил, че поведението на банките е малко по-различно в сравнение с миналото лято, но за това има очевидни за всички причини.

Мнението на Парамо е, че банковата система не се „пристрастява” към мерките на ЕЦБ въпреки сигналите, че финансовите институции – в частност испанските банки, използват аукционите на ЕЦБ за извличане на ползи от по-евтиния ресурс. Парамо визира в изказването си доклад на агенцията за кредитен рейтинг Fitch, според който не изглеждало, че банките използват средствата на ЕЦБ за посрещане на ежедневните си нужди от финансиране, но въпреки това съществува опасност, тъй като разчитането на подобни източници на финансиране, поради техния неустойчив характер, може да доведе до проблеми с набирането на средства за някои банки.

Според Парамо от 2000 година досега не се наблюдава значително увеличение на средствата, поставени на разположение на търговските банки, ако те се измерват спрямо техните активи. Това е причината ЕЦБ да продължи да действа и в случай на необходимост да организира аукциони дотогава, докогато е необходимо.

От изострянето на глобалната финансова криза в края на миналото лято банките получиха възможност за подкрепа от операциите на ЕЦБ за подобряване на ликвидността, които станаха достъпни за голям брой финансови организации. Мерките включваха широк спектър от инструменти, които можеха да бъдат заменени срещу ликвидни инструменти.

Тези ходове на ЕЦБ, според мнозина, са довели до „пристрастяване” на банките, които са започнали да разчитат на финансирането като на ресурс за отпускане на нови заеми. Основната причина за това са нереалистично ниските лихвени проценти, изисквани от ЕЦБ, коментира FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още