IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отново пое нагоре

Опасения за количеството на доставките и очакванията за ново отстъпление на долара доведоха до ръст на котировките в началото на новата седмица

09:07 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отново пое нагоре

Котировките на суровия петрол започнаха новата седмица с поредно повишение след краткотрайния си спад от петък. Като причини за подновения ръст на цените могат да бъдат посочени опасенията на пазарите за способността на предлагането да задоволи търсенето на петрол, както и очакванията за ново отстъпление на американския долар.

Дневният добив от три от намиращите се в Северно море платформи вероятно ще бъде понижен с около 138 хил. барела за няколко дни заради разлив, са съобщили през уикенда от StatoilHydro ASA, предава Bloomberg. Същевременно с това през април производството в Мексико, която е третата по обем на доставките държава-износител за САЩ, е спаднало до най-ниските си нива през последните 12 години, стана ясно в петък. Като основна причина се посочва пониженото налягане в най-големите находища на страната.

Новата седмица започна с повишение на цената на петролните контракти с доставка през юли от 68 цента (0,51 на сто) до 132,87 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В края на миналата седмица котировките достигнаха рекорд от над 135 долара за барел, като по този начин отбелязаха удвояване в рамките на последните 12 месеца.

В електронната търговия на борсата в Лондон цената на петрола от сорта Брент се повишава с 0,73 долара до 132,30 долара за барел. Рекордът при този сорт беше поставен в четвъртък при 135,14 долара за барел, след което в последния ден от миналата седмица суровината отстъпи незначително.

Днес борсова сесия няма да има нито в Лондон, нито в Ню Йорк, тъй като днешният ден е обявен за почивен в САЩ и Великобритания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още