IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мърдок успя да постигне редакторски контрол в Wall Street Journal

Мърдок не спази едно от условията, поставени при продажбата на Dow Jones

14:29 | 22.05.08 г.
Мърдок успя да постигне редакторски контрол в Wall Street Journal

Най-лошите страхове на фамилията Банкрофт се сбъднаха: Рупърт Мърдок поема пълен контрол върху редакторската политика на авторитетния вестник Wall Street Journal, пише списание Fortune.

Във вторник Робърт Томсън, ключов заместник на Мърдок, беше назначен за главен редактор на вестника, само седмици след като предшественикът му Маркъс Брокли беше безцеремонно принуден да напусне, коментира изданието.

Ходът означава, че Мърдок не успя да спази едно ключово условие, поставено от фамилията Банкрофт (бившите акционери с контролиращ дял в компанията майка на вестника Dow Jones) миналия декември, когато я продадоха за 5 млрд. долара. Условието беше да се позволи на специален комитет да пази редакторската независимост на Wall Street Journal, като му се даде право на глас при назначаването и уволняването на главните редактори на вестника.

Както смяната Брокли-Томсън показва, Мърдок превърна това одобрение във фарс. Несъмнено скоро ще чуем от анализатори, както може би и от някого от Банкрофт, че Мърдок не е спазил обещанието и че продажбата на един от най-влиятелните вестници в света се оказва грешка, коментира Fortune.

Мърдок не се е консултирал с комитета относно оставката на Брокли, но не повтаря грешката си, като координира с него назначението на Томсън. Интересното в случая е, че комитетът дава благословията си за назначението на бившия редактор на лондонския Times и по този начин излъчи съобщението, че решенията вече се вземат от Мърдок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още