IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вносът на храни в света ще надхвърли 1 трлн. долара през 2008

Причина за космическата стойност са цените на храните, които вероятно ще отчетат ръст от 26% спрямо 2007 г., прогнозира доклад на ООН

11:38 | 22.05.08 г.
Вносът на храни в света ще надхвърли 1 трлн. долара през 2008

Парите, които се харчат в световен мащаб за внос на хранителни продукти, ще надхвърлят 1 трлн. долара през 2008 г., сочат данни от доклад на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO).

Причината за космическата стойност са нарастващите цени на храните, които вероятно ще отчетат общо ръст от 26% спрямо 2007 г., прогнозират от организацията.

Най-уязвимите икономически държави ще понесат най-тежкото бреме, като цените там ще нараснат с 40 на сто, се посочва в доклада. В развитите страни разходите по вноса нарастват далеч по-малко.

„През последните седмици в заглавията е основно оризът, но увеличаването на цените и пазарната волатилност са по-скоро правило, отколкото изключение – при млечните продукти, пшеницата, соята, захарта“, пише в доклада, цитиран от BBC.

„Рязко нарастващите цени породиха сериозни затруднения, особено за по-уязвимите групи от населението, които дават значителна част от приходите си за храна“, добавят от организацията.

От FAO казват, че има признаци, че цените на някои хранителни продукти започват да падат и че са възможни още понижения през следващите месеци. Въпреки това е малко вероятно цените да се върнат на ниските нива от предишни години предимно заради високите разходи, свързани с производството на храна, прогнозират от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още