IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Женските тайни” на Уорън Бъфет

Или как най-богатият човек на планетата инвестира, следвайки по-консервативен и интуитивен подход

17:43 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
„Женските тайни” на Уорън Бъфет

Често, когато някой произнесе фразата „по женски” или „като жена” по отношение на някого, особено мъж, то на ум ни идва негативна окраска за тази характеристика. Изказващият се като че желае да подчертае някаква неуравновесеност и дори лекомисленост на този, когото характеризира. По този начин започва анализ на руското издание „К2Кapital”, посветен на Уорън Бъфет.

Но, ако някой каже на Бъфет, най-богатият човек на планетата, че инвестира „като жена”, то по всяка вероятност той ще се усмихне. Бъфет по непостижим начин чувства пазара, влагайки средствата си тогава, когато е най-рационално и получава значителни доходи. Докато другите изразходват огромни средства за брокери и анализатори, за да предвидят движенията на пазара, но често без успех.

Тайната на Бъфет, често наричан „оракулът от Омаха”, е проста. Той изчаква времето, когато цената на дадени акции спадне до границата, която му се вижда изгодна, а след това задържа купените акции толкова дълго, колкото му е необходимо, за да извлече печалба. Впрочем Бъфет рядко се разделя със свои инвестиции, доколкото води скромен начин на живот и не се нуждае от огромни средства, които да прахосва. Именно този стил на инвестиране на Бъфет се определя като „женски”.

Всъщност какво отличава жените от мъжете, когато става въпрос за инвестиции?

Жените губят повече време за провеждане на изследване и анализ на пазара, когато избират обект за инвестиции, което им позволява да избегнат „горещите” ценни книжа и безполезната гонитба на настроенията на пазара, което често отслабва инвестиционния портфейл на мъжете.

Мъжете извършват средно с 50% повече сделки и въпреки че по-често се считат уверени, те в много случаи са прекалено самоуверени в своите сили. Обаче честото извършване на сделки снижава средносрочната и дългосрочната доходност на акциите, като се прибавят и повече разходи за брокерско обслужване. Затова пък жените в дългосрочен аспект могат да разчитат на по-високи доходи, а също и на икономии от борсови комисиони, смятат от изданието.

По данни на Калифорнийския университет инвестиционните портфейли на жените са с 1%-1,5% по-доходни от портфейлите на мъжете. Когато жените вземат решение за инвестиране в конкретни книжа, те обръщат внимание не само на финансовите показатели, но и на други, изглеждащи незначителни за пазара детайли – положителната представа, която формира у тях дадена компания по отношение на честност и отговорност. А тези принципи са компоненти и от инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет. Търпение и уравновесени решения – това е оръжието на Бъфет и жените по пътя към успеха в борсовите операции, пише „К2Кapital”.

Освен това жените притежават остър поглед за определяне на тези компании, които са „обречени на успех“. Обикновено те избягват крещящите иновации, а съсредоточават вниманието си на продукти, от които се нуждаят ежедневно. Това може да изглежда твърде консервативно, но именно този принцип на избор на обектите за инвестиране носи на Бъфет значителни доходи.

Възможно е на много хора инвестирането „по женски” да им се струва скучно и неефективно. Обаче примерът на Уорън Бъфет заслужава уважение – което значи, че търпението, желанието да се стигне до същността на нещата, способността да се изчака необходимата цена и желанието да се купуват и задържат по-продължително книжата могат да добавят твърде полезни „женски” черти към опита на инвеститора.

Самият Бъфет, на своите 77 години, продължава да се придържа към своите „женски тайни” в инвестирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още