IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпада подпомагането на енергийни култури

Предвижда се още повечето средства по плащанията за селските стопани да отиват във фермерите, а не в собствениците на земята

16:54 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отпада подпомагането на енергийни култури

Подпомагането на производството на енергийни култури в Европейския съюз (ЕС), което сега е 45 евро на хектар, се предвижда да отпадне от следващата година. Това е част от основните предложения на Европейската комисия (ЕК) за промяна на общата селскостопанска политика на ЕС. Предложенията днес бяха представени в София от експерта от ЕК Вили Шулц. Официалното им представяне в Брюксел също ще бъде направено днес следобед.

Целта на промените като цяло е да бъдат засилени пазарните механизми в селското стопанство на Общността. Другата основна причина е растежът през последната година на цените на селскостопанските стоки, обясни Шулц.

Между официалните предложения на ЕК е квотите за производство на мляко, които всяка страна от ЕС има, да бъдат изцяло премахнати до април 2015 г., като през 2008 г. увеличението им е с 2%, а с всяка следваща година до 2015 – с 1%.

Ще има известни изменения и в схемата за преки плащания за селските стопани. Една от идеите е повече от средствата по плащанията да отиват пряко до фермерите, а не толкова до собствениците на земята, както е сега.

Освен това действието на схемата за единно плащане за новите страни членки на ЕС се удължава до 2013 г. (досега срокът беше до 2010 г.).

Съвсем нов момент в Общата селскостопанска политика на ЕС ще бъде въвеждането на т.нар. кръстосано спазване, което означава, че пълният размер на земеделските помощи ще се изплаща на стопаните само, ако съблюдават стандартите за опазване на околната среда, за опазване на почвите, управление на водите и др.

До минимум ще бъде съкратен броят на културите, за които се позволява интервениране от страна на държавата. Неограничени по размер интервенции ще могат да се извършват само за хлебната пшеница. Изцяло отпада възможността за интервенции за царевица, ориз и свинско месо.

Освен това вече ще може до 10 на сто от директните плащания по усмотрение на съответната държава да се използват за подпомагане на фермерите при застраховането на селскостопанската им продукция от природни бедствия.

Предвижда се още отмяна на изискването към старите страни членки на ЕС 10 на сто от обработваемите им земи да останат под угар, т.е. необработваеми.

Посочените предложения предстои да бъдат обсъдени в Европейския парламент и от Съвета на министрите на земеделието от ЕС, като окончателното им гласуване ще стане през декември, така че би трябвало да влязат в сила от януари 2009.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още