IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни банки искат контрол над Румънската фондова борса

Към момента чуждестранните банки притежават пряко и непряко около 21% от акционерния капитал на борсата, но не могат да закупят акции с право на глас

16:25 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чуждестранни банки искат контрол над Румънската фондова борса

Четири румънски инвестиционни посредника, собственост на големи чуждестранни банки, предлагат промени в устава на Букурещката фондова борса, които да позволят на банките да притежават акции с право на глас в капитала на институцията, съобщава Ziarul Financiar.

Към момента чуждестранните банки притежават пряко и непряко около 21% от акционерния капитал на борсата в Букурещ. Въпреки това те имат минимално участие в управлението, сравнено с пазарния им дял, който възлиза на около 40% от общата стойност на всички транзакции.

Уставът на румънската борса позволява само на инвестиционните посредници да притежават акции с право на глас, респективно да участват при вземането на решения, докато банките притежават само привилегировани акции, които са без право на глас.

Четирите инвестиционни посредника, които внасят предложението са BRD Securities, EFG Eurobank Securities, Alpha Finance и Piraeus Securities. Техни собственици са съответно Societe Generale, EFG Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank. Предложението има за цел да засили влиянието на големите чуждестранни банки в управлението на румънската фондова борса. Румънската борса се оценява на около 240 млн. евро, на база последните сделки с акциите на институцията, съобщава още изданието.

Четирите посредника притежават общо 5,2% от капитала на борсата. Най-големият акционер в капитала на институцията е американската инвестиционна банка Morgan Stanley с дялово участие от 5,5%, от които 2,8% са с право на глас (притежавани чрез HTI Valori Mobiliare), а останалите 2,7% са привилегировани, закупени от пазара.

Посредниците, контролирани от гръцки банки, също съставят значителна група с общо дялово участие от почти 7 на сто. Австрийски банки пък имат 4,4% дял в капитала на борсата. Общо 124 физически лица също са акционери в Букурещката фондова борса (основно брокери), а общото им участие е около 2%.

Миналата година румънската фондова борса реализира нетна печалба от близо 9 млн. евро, или близо два пъти повече от 2006 г. Общата пазарна капитализация на румънските публични дружества, чиито акции се търгуват на борсата, възлиза на 25 млрд. евро, а среднодневният оборот е 7-8 млн. евро.

Днес индексът BET падна с 0,48% до ниво от 7 552,36 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 20.05.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още