IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния очаква усилване на икономическия ръст тази година до 7 на сто

Правителството цели да задържи дефицита по текущата сметка под 14 на сто тази година

12:54 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния очаква усилване на икономическия ръст тази година до 7 на сто

Икономическият ръст на Румъния ще се усили до над 7 на сто тази година спрямо 6,6 на сто за миналата благодарение на неочаквано бърз растеж през първото тримесечие, заяви финансовият министър на страната Варуян Восганян, цитиран от Bloomberg.

„Първото тримесечие на тази година беше най-доброто за румънската икономика в модерната история на страната“, каза Восганян. По думите му динамиката на инвестициите също е била добра.

Правителството прогнозира по-рано, че увеличаването на чуждестранните инвестиции и голямата селскостопанска реколта тази година ще доведат до седма поредна година на икономическа експанзия. През 2007 г. ръстът се забави от 7,7 на сто за 2006, след като сушата унищожи една трета от реколтата на страната.

Восганян не е уточнил с колко е нараснала икономиката през първото тримесечие. Националният статистически институт на страната трябва да публикува данните за ръста следващия месец.

По думите на Восганян правителството цели да задържи дефицита по текущата сметка под 14 на сто от БВП тази година, което е приблизително същото ниво като миналата година.

Растящите заплати, експанзията на кредитния пазар и инвестициите увеличиха вноса през миналата година, вследствие на което дефицитът по текущата сметка нарасна до 3,52 млрд. евро за първото тримесечие спрямо 3,17 млрд. евро година по-рано, съобщиха миналата седмица от Румънската национална банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още