IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари с първо понижение за последните седем дни

Фючърсите на лекия суров петрол поскъпват поради очаквания за засилено търсене от страна на рафинериите за производство на транспортни горива

10:12 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските пазари с първо понижение за последните седем дни

Азиатските пазари днес регистрират първото си понижение за последните седем дни, като в основата на спада са книжата на финансовите компании и тези, опериращи в сектора на недвижимите имоти.

Индексът MSCI Asia Pacific към момента губи 0,6% от стойността си до ниво от 153,51 пункта след шест поредни повишения.

Вчера най-голямата австралийска инвестиционна банка Macquarie Group обяви, че 16-годишният период на повишаващи се печалби може би е към своя край. Никълъс Муур, който ще поеме поста на изпълнителен директор на компанията на 24 май от Алън Мос, заяви вчера, че обявената рекордна печалба от 1,8 млрд. австралийски долара за миналата година трудно ще бъде повторена.

Днес акциите на Macquarie Group паднаха с 6,8% до 61,64 австралийски долара, което е най-силният им спад от 13 март насам.

Австралийският борсов индекс S&P/ASX 200 до момента пада с 0,69% до ниво от 5 908,10 пункта. Понижението на индикатора бе повлияно и от изявлението на австралийската централна банка, в което от институцията заявяват, че сериозно се обмисля евентуално повишение на основния лихвен процент в страната през идния месец. В момента основната лихва е на ниво от 7,25%, а следващото заседание на централната банка е насрочено за 4 юни.

В Япония индексът Nikkei 225 падна с 0,77 на сто до 14 160,09 пункта. Книжата на компаниите от строителния сектор в страната днес регистрираха значителни загуби, след като вчера Credit Suisse понижи техния рейтинг. От инвестицонната банка обосноваха решението си с нарасналия риск от понижение в цените на недвижимите имоти, обусловен от затягането на кредитния сектор.

Акциите на японската строителна компания Sumitomo Realty паднаха с 4,6% до 2 625 йени, а тези на Mitsubishi Estate Co. поевтиняха с 3,5% до 2 795 йени.

Китайският CSI 300 днес регистрира спад от 3,2% до 3 788,94 пункта, а хонгконгският Hang Seng се понижава с 2,17% до 25 183 пункта.

Фючърсите на лекия суров петрол днес се търгуват с повишение от 0,2% до 127,31 долара за барел. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, ръстът се дължи на опасенията на пазарните участници, че увеличеното производство в Саудитска Арабия няма да може да посрещне нарасналото търсене от страна на рафинериите, които търсят петрол с по-ниско съдържание на сяра, подходящ за производство на транспортни горива, като бензин и дизел.

На 16 май Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи добива на петрол с 3,3% до 9,45 млн. барела дневно през юни. Страната обаче добива основно петрол с високо съдържание на сяра, т. нар. “heavy grade”.

Сортът Брент, който е с ниско съдържание на сяра, днес също поскъпва с 0,05% до 125,12 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още