IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Платината може да поскъпне с 50% тази година

Двата основни фактора за повишение на цените са проблеми с добива в ЮАР и увеличеното търсене на катализатори

17:50 | 19.05.08 г.
Платината може да поскъпне с 50% тази година

Цената на платината може да нарасне с 50% през 2008 г., сочи анкета на Ройтерс сред анализатори. 

Двата основни фактора за повишение на цените са проблеми с добива в ЮАР и увеличеното търсене на катализатори, които ползват метала за филтриране на дима.

Според анкетата медианната цена за тройунция платина за 2008 г. ще е 2000 долара и 2100 долара през 2009 г. През миналата година цената беше 1304 долара.

Anglo American, която формира 40% от световния добив на платина, е засегната от проблеми с електричеството и стачки. „Структурните проблеми със захранването с енергия (в ЮАР) няма да се разрешат в краткосрочен план“, смята Питър Фертиг, консултант в Dresdner Kleinwort, цитиран от BBC.

Специален доклад на Johnson Matthey пък сочи, че енергийната криза в ЮАР може да намали добива на платина с 200 хил. тройунции през 2008 г.

Добивът на Angloplat, бизнесът с платина на Anglo American, пострада и от наводнения в мината Аманделбулт в ЮАР.

Едел Тъли, анализатор в Mitsui Global Precious Metals, казва, че от всички пет ценни метала компанията му остава най-оптимистично настроена за платината. „Вярваме, че металът може да засенчи предишния си рекорд от 2290 долара и да се търгува и до 2500 тази година“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още